Under april månad har vi en kampanj där du kan registrera en egen se-domän. Vi erbjuder en äkta svensk domän under toppdomänen .se för 11 kr exklusive moms. Det här är en god möjlighet för dig som aldrig haft en domän att komma igång och för dig som har en domän att skaffa en till!

se-domän

Vad är en domän?

En domän är ett namn som i praktiken ersätter ett ip-nummer. Det är mycket enklare för oss människor att använda namn än ip-nummer. Domännamnet är en adress till din del av nätet och kan också vara en del av din identitet. Om du surfar någonstans till exempel till vildmarksdata.se så anger du ett domännamn för att hamna på en server som visar innehållet du efterfrågar. Längst bak i ett domännamn kan man se den sk toppdomänen. Det är slutet på ditt domännamn. Det finns en hel del toppdomäner idag som tex .se, .com, .org och så vidare. Dessutom har det kommit en massa nya toppdomäner som man kan roa sig att undersöka!

Före toppdomänen har du t.ex ditt namn. I vårt fall används ordet vildmarksdata. En domän är alltså dels namnet man har hittat på och sedan en toppdomän på slutet, som vildmarksdata.se. Framför namnet i din domän kan man göra ännu flera indelningar, sk subdomäner, eller pekare. Den vanligaste idag är www. Det innebär att du skulle med en enda domän kunna finnas på flera olika servrar med flera olika namn om du ville. Numera används sällan prefixet www, även om många webbplatser fungerar både med och utan www.

När du väl registrerat ditt domännamn så blir det ditt namn och/eller identitet på nätet. Numera finns inga krav på namnlikhet med dig eller ditt företag eller att du bara får ha ett domännamn. Du kan ha hur många du vill och använda dom för din verksamhet som du vill.

Numera kan man välja att registrera en domän från ett år till tio år. Varje år får du en räkning från din registrar eller ett ombud för en registrar för att förlänga ditt innehav av din domän

Vad ska man med en domän till?

Ett domännamn är nog förmodligen starten på din digitala närvaro. Det kan också vara en ny produkt eller tjänst ditt företag valt att utveckla. Det kan vara en klockren plojgrej, eller varför inte ett aprilskämt? Då domäner har en låg kostnad är det enkelt och billigt att komma igång för alla. Du kanske jobbar inom utbildningsverksamheten och vill prova på att bygga webbsidor eller kanske en byggare, snickare eller elektriker som vill ha en enkel kontaktsida. Att ha ett eget domännamn innebär, tycker vi ett visst mått av kvalité. Du visar för kollegor och konkurrenter samt kunder att du har en seriös verksamhet och vågar visa upp vad du kan och har en egen hemsida och domän.

Med en domän kan du:

  • Själv skapa en hemsida och visa vem du är
  • Skapa en seriös framtoning
  • I ett tidigt skede av nystart företag eller produkt skydda ett eller flera namn
  • Aktivera egen personlig e-post

Registrera en egen se-domän

Just nu under april 2017 kostar en .se-domän 11 kr exklusive moms. Det innebär att du har rätten till din domän under ett helt år. En förnyelse av ett domännamn kostar hos oss 160 kr/år exklusive moms för en se-domän. Registrera ditt favoritnamn redan idag innan någon annan norpar det för dig. Ange ordet VÅRKÄNSLOR som rabattkod för att få det erbjudna priset!

Mera frågor om domäner

I vår kunskapsdatabas har vi några mera hanfasta råd kring domäner och hittar du inte din fråga där är du naturligtvis välkommen att maila vår support på support@vildmarksdata.se eller ringa oss på 020-61 66 61.

.se är den enda svenska toppdomänen. Den ger din webbplats en seriös, stabil och svensk association. Det skapar en trygg hemvist på internet. .se – en svensk domän som signalerar seriositet, stabilitet och öppenhet.