Just nu har vi en kampanj där du kan registrera din .se-domän för endast 10 kr. Uppge kampanjkoden november i kassan när du registrerar en .se-domän hos oss får du rabatt direkt i kassan!

se-domän

Registrera din domän idag!

Vad är en domän?

En domän är ett namn som i praktiken ersätter ett ip-nummer. Det är mycket enklare för oss människor att använda namn än ip-nummer. Domännamnet är en adress till din del av nätet och kan också vara en del av din identitet. Om du surfar någonstans till exempel till vildmarksdata.se så anger du ett domännamn för att hamna på en server som visar innehållet du efterfrågar. Längst bak i ett domännamn kan man se den sk toppdomänen. Det är slutet på ditt domännamn. Det finns en hel del toppdomäner idag som tex .se, .com, .org och så vidare. Dessutom har det kommit en massa nya toppdomäner som man kan roa sig att undersöka!

Före toppdomänen har du t.ex ditt namn. I vårt fall används ordet vildmarksdata. En domän är alltså dels namnet man har hittat på och sedan en toppdomän på slutet, som vildmarksdata.se. Framför namnet i din domän kan man göra ännu flera indelningar, sk subdomäner, eller pekare. Den vanligaste idag är www. Det innebär att du skulle med en enda domän kunna finnas på flera olika servrar med flera olika namn om du ville. Numera används sällan prefixet www, även om många webbplatser fungerar både med och utan www.

När du väl registrerat ditt domännamn så blir det ditt namn och/eller identitet på nätet. Numera finns inga krav på namnlikhet med dig eller ditt företag eller att du bara får ha ett domännamn. Du kan ha hur många du vill och använda dom för din verksamhet som du vill.

Numera kan man välja att registrera en domän från ett år till tio år. Varje år får du en räkning från din registrar eller ett ombud för en registrar för att förlänga ditt innehav av din domän