Det skrivs ju mycket om backup och säkerhetskopiering online nu på nätet. Hur viktigt det är att ta backup på sina data och hur känsligt det är numera att faktiskt förlora sin information. Väldigt många kunder (men även jag bakom tangentbordet) har faktiskt blivit utsatt för förlust av data, en krasch helt enkelt. Ju längre tiden går desto större möjlighet blir det ju att det faktiskt händer någonting. Det här inlägget berättar lite om vikten av backup!

DistansBackup

Vad händer om man inte säkerhetskopierar?

Svaret på den frågan är ju ganska självklar – Ingenting händer…. Så länge dina system fungerar och ditt arbete rullar på så händer det ju ingenting, det är helt enkelt lugnt.

Men

Precis som du har försäkringar ifall någonting händer så är det ju bra att ha backup om någonting händer! Här är några exempel på vad som kan hända:

 • Hårddiskkrash
 • Brand
 • Översvämmning
 • Terrorattentat
 • mänskliga misstag
 • virus och malware

Sju saker att tänka på vid säkerhetskopiering / backup online

 1. Hitta ett program och en leverantör som passar dig. Behöver du kontinuerlig backup eller pratar vi lite random backup av en fil här eller där? Bestäm dig över en strategi som fungerar för dig och ditt behov. Har du en server och behöver ta backup av systemstate, databaser, exchange, eller handlar det bara om vanliga filer eller jobbar du mycket med bilder enbart? Då kanske behovet är stor diskyta, men få backuper.
 2. Var ska lagringen av datat / backupen ske? Idag finns en hel del tjänster att välja bland. Allt från att spara grejer på en personlig USB-sticka till att lagra backuper i flera olika molnlösningar. Ska datat vara i Sverige eller är det ok om det finns utanför landet, utanför EU?
 3. Bestäm hur länge dina data ska sparas! Beroende på vad du jobbar med kan det vara bra att bestämma hur länge dina gamla data ska sparas. I vår tjänst distansbackup kan du ha avancerade scheman för detta som sparar dagsvis/månadsvis eller årsvis och det bästa av allt, du bestämmer!
 4. Fungerar min backup? Allt för många skaffar en tjänst eller en funktion och glömmer bort den sedan. Det är viktigt att du skapar rutiner omkring hur du verifierar att din backup fungerar. Får du någon kvittens på dina backuper, har du rutiner kring att testa återställningar?
 5. Hur säker är min säkerhetskopiering / backup? Dina data är ju i praktiken dina allra heligaste ägodelar. Dessa ska man naturligtvis vara rädd om. Se till att din leverantör har erforderlig säkerhet i sina system och att när backup sker online så ska det ske helt krypterat.
 6. Var är mitt data idag? Beroende på var dina filer finns idag så kan man välja olika tjänster för backup. Du kanske har e-post och filer i Onedrive, eller kanske någonting i Googles drive, då kan det vara ide att se över om någon tjänst hjälper dig att ta backup på dessa data
 7. Hur gör jag med användarna? På flera företag finns ju flera användare och enheter, är någon av dessa nyckelpersoner, hur lagrar de sina data? Finns det någon policy kring detta?

Vad kan tjänsten Distansbackup göra för dig?

Några av nyheterna i Distansbackup kan ju hjälpa dig svara på ovanstående frågor. Distansbackup hjälper dig att skapa en backupprofil för din verksamhet, du styr upp användarna och ser till att deras data sparas. Du får kontinuerlig koll på hur varje backup har gått genom ett verifieringsmail varje dag. Dessutom skapar du backupset styrd av er verksamhet, där tex vissa månadsbackuper sparas undan för bokföringens skull. Vissa backuper körs nattetid, medan andra körs dagtid eftersom den maskinen brukar vara avstängd på natten.

Du väljer själv var du sparar ditt data i backupseten, online i en av dina favoritlagringsplatser i molnet, eller hos Vildmarksdata i Sorsele Lappland!

Om du har ett kluster idag eller ett gäng vps i ett privat moln kan du också skapa backup och säkerhetskopiering online till en annan fysisk plats för att vara säker.

Beställ innan jul och jag skickar en bit torkat renkött till dig (gäller så långt lagret räcker)

Jag skriver om en av mina krascher

Det var inte allt för länge sedan jag skaffade mig en ny dator (12-14 år sen detta hände). Jag minns att ungarna var ganska små och digitala eran hade precis kommit igång och digitala kameror hade börjat ersätta vanliga analoga. Datorn jag hade var en relativt kvick dator och jag installerade den från början, Operativsystem, filsystem, antivirus, mailprogram och allt man kan tänkas behöva i en dator. För att få den extra snabb, fanns ett nytt stöd för RAID-0 på moderkortet, vilket jag inte va sen att aktivera. Det fina just med RAID-0 är ju att läsa och skriva till disk går ju så fasligt mycket snabbare än med bara en disk. På den tiden blev skillnaden signifikant och jag var extremt nöjd med hastigheten! MEN, när saker och ting är på topp så kan det ju också gå åt skogen snabbt. RAID-0 har ju svagheten med att om en disk slutar fungera så slutar båda fungera kortafattat. (Vill du veta mera kan du göra en google-sökning på detta.)

 

Naturligtvis kraschade en hårddisk för mig

 

Ja, vi hade ju överfört en massa bilder på barnen till datorn för att kunna titta på bilderna, redigera och skriva ut dom på vår bläckstråleskrivare, vad vi inte hade gjort var att aktivera någon typ av backup, av något slag. Förlusten av datat var ett faktum. Efter en hel del undersökningar hittade jag någonting om att man skulle eventuellt kunna rädda data från en hårddiskskada om man frös ned disken. Desperat, frös jag ner hårddiskarna och dagen därpå testade jag maskinen igen. Med hjälp av ett speciellt program lyckades jag återställa en stor del av de förlorade bilderna och jag fick mig samtidigt en rejäl läxa. Backup och säkerhetskopiering online skulle verkligen ha hjälpt mig i den här situationen.

SKAFFA BACKUP!

//Niklas