Ibland kan det vara så att du eller någon i din bekantskapskrets upptäcker i Google sök eller på annat sätt att din webbplats är kopierad eller klonad helt eller delvis och uppsatt på en annan domän.

Upptäck den först!

Det finns alltså personer som medvetet gör detta för att snabbt ranka i sökmotorer och påverka besökare att komma in på deras sida.
Många gånger har dom ditt material plus en massa annat material och länkar till diverse konstiga adresser. Det kan också handla om lösenordsfiske eller skadlig programvara som försöker installeras på klienternas enheter när dom besöker den här sidan.
Hur kan man kolla om ens egen webbplats är kopierad?

Se till att din webbplats är aktiverad I Google Search Console och indexerad där. Inloggad i det verktyget kan du faktiskt se vilka domäner som länkar till dig (din domän). Om du hittar en toppdomän gq, tk, cf eller någon annan mysko adress, som också har väldigt många länkar till dig så kan det vara en anledning att kolla vidare på det. Undvik i möjligast mån att klicka eller surfa på dessa länkar.

Ett annat sätt kan vara att ta en statisk slumpmässig text från din nuvarande webbplats från en sida eller ett inlägg som är t.ex äldre än en månad, så du vet att det är indexerat, kopiera in texten i google sök med ”” på var sin sida för exakt sökning och sök sen efter orden. Då får du sannolikt fram exakt din sida där du har den texten, samt alla andras plagiat och härmningar av din unika text från din sida fast på deras domän.

På ovanstående sätt har du silat fram en eller flera adresser som norpat material från i alla fall en av dina publika sidor, så hur går man vidare härifrån?

Vad säger Google?

Kort och gott säger Google att dom inte ansvarar för information på nätet utan bara att dom försöker göra en sökupplevelse så bra som möjligt för deras besökare. Eftersom dina grejer/ditt material finns på en annan domän rekommenderas du att ta följande steg:

  1. Kontakta toppdomänens ansvariga och be dom åtgärda innehållet, eller iaf anmäl domänen. (osannolikt något händer)
  2. Kontakta personen som har skapat materialet (näst intill omöjligt å veta vem som ligger bakom detta)
  3. Kontakta webbhotellet som hostar sidan och anmäl innehållet. (inte heller så där jätteenkelt å spåra upp, men värt ett försök)
  4. Anmäl webbskräp/nätfiske till Google https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport (Värt ett försök tycker jag!)

Men, behöver man verkligen bry sig?

När jag suttit med det här och kollat så har jag först faktiskt tänkt säga, nej. Det spelar väl ingen roll egentligen… Men, nu då jag tittat lite närmare på detta och även i koden kan jag notera att det kanske ändå spelar en viss roll. Detta eftersom script för analytics OCKSÅ verkar följa med i alla fall på en del domäner jag kollat. Så träffarna du ser i analytics kan komma från en site eller domän du inte har koll på, om du har otur och kan ställa till det för dig i din statistik. Så visst ska man bry sig, och försöka i alla fall att anmäla skräpet till Google, prova kontakta webbhotellet och kolla om det går att stoppa.

En del av siterna jag har anmält har faktiskt försvunnit från nätet, eller man får i alla fall inte se sidorna av olika anledningar. Så eventuellt har det fungerat. Dock finns ju sidorna kvar i Googles sökresultat ännu så länge och det får vi väl leva med, förhoppningsvis bara ett tag till.

Uppdaterad info

Sedan jag började med det här inlägget har jag fortsatt gräva mig ner lite i ämnet. Det kan också vara så att dina sökord eller texter används som metasökdata, men som aktivt inte finns på sidor som är kopierade och ser likadan ut som din. Har hittat flera sådana exempel nu där jag gjort sökningar på unika texter på vår hemsida och hamnat på domäner med redirects, oftast till datingsidor eller fishingsidor av olika slag.

För övrigt har jag också noterat att flera domäner (inte alla) som hittats i Search Console faktiskt plockats ner av aktuella dns-operatörer, fast sökresultaten fortfarande finns kvar hos Google.

Här är en liten skärmdump på en sökning jag gjorde för skojs skull med text hämtad från vår hemsida.

Mera frågor?

Är du fundersam hur det här fungerar, vill ha lite hjälp att komma in i Search Console, eller vill veta mera, dra ett mail till mig så tar vi en gemensam titt!

//Niklas