Kundzonen och VAIA hosting – Del 2 administrators

Nu är vi på fliken administrators. Här kan du alltså lägga till vem eller vilka som ska komma åt din tjänst via SSH. SSH (Secure shell) är ett väldigt bra verktyg för att kunna göra massförändringar mm i din miljö. Blanda alltså inte ihop detta med tex en WordPress administratör.

manage administrators

Skapa administratör

Om du vill skapa en administratör gör vi ett exempel på detta. Några av förutsättningarna för detta testet: Du kör Windows 10 och vill komma åt en WordPresswebbplats via SSH.

Jag utgår ifrån att du som redan är införstådd i detta redan kan det mesta och förstår detta och kan mycket väl använda andra program eller system.

 • Vi behöver ett terminalprogram för att ansluta till miljön
 • Vi behöver ett program för att generera en privat nyckel
 • Vi behöver lägga in nyckeln i kundzonen så admin kan ansluta
 • Vi behöver veta var vi ska ansluta och hur

Terminalprogrammet PUTTY

Det här är ett gratis program som även fungerar i Windowsmiljöer, vi baserar det här exemplet på PUTTY. Ladda ner och följ instruktionerna här-> puttygen install I den här versionen ska det även följa med program för installation av puttygen som skapar den här viktiga nyckeln du behöver.

Skapa dina nycklar

Starta programmet PuTTYgen och tryck på knappen Generate för att skapa en privat och en publik nyckel. Följ instruktionerna. När en nyckel är skapad ser det ut så här (det här är ett exempel som inte används skarpt):

Tryck på knapparna spara public key och private key på din dator eller på en säker plats. Ange lösenord för högre säkerhet. Stäng programmet.

Gå tillbaka till kundzonen och skapa en ny administrator och klistra in den publika nyckeln och ange de behörigheter användaren ska ha.

Ansluta med Putty

 1. Starta programmet Putty och skriv in anslutningsadressen under hostname enligt infon i how to connect to your site. i det här fallet -> diwi@ssh.se.vkube.cloud samt port 220
 2. Bläddra ner till auth under connection i putty och bläddra fram till din privata nyckel och välj den
 3. clicka på connect, klart

Här är några roliga och nyttiga kommandon du kan köra om du har t.ex WordPress

 • wp user list – Visar vilka users du har på din site
 • wp plugin list – Visar alla sitens plugins och om dom är aktiva
 • wp theme list – Visar sitens teman
 • wp search-replace – använder du för att köra sök och ersätt i databasen
 • wp help – visar alla kommandon du kan köra
 • vkube-cli list- visar vilka serverkommandon du kan köra

Om du inte vill skiva om all information i putty kan du spara anslutningarna och ladda den nästa gång du vill ansluta. HAPPY CODING!

Måste man skapa en administrator?

Nej, absolut inte. De allra flesta kunder och partners klarar sig alldeles utmärkt med att jobba med sina tjänster genom SFTP och admingränssnittet på sitt cms som tex wp-admin och joomla admin.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du delta i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *