När du har skapat en site i VAIA Cloudhosting kan det ju till slut vara roligt att koppla en eller flera domäner till den. I det här blogginlägget förklarar jag hur du fixar det!

Lansera webbplats koppla domän samt aktivera SSL

Den här guiden fokuserar i synnerhet på WordPress och hur du lanserar en WordPresswebbplats på din egen domän. Om du kör ett annan innehållshanteringssystem så kan du följa guiden ändå fram till Sök och Ersätt i databasen.

Börja med att editera dns-zonen

Du behöver kontroll över din eller dina domäner så att du kan editera din dns-zon med de pekare du ska stoppa in i zonen. Om du har din domän hos oss kan du göra så här:

 1. Logga in i kundzonen och klicka på din tjänst, klicka sen på site domains. Klicka på den blå fliken “Get started with domains” Se till att notera informationen ordentligt. Du ska alltså i nedanstående fall skapa fyra records i din dns-zon för alla dina domäner du vill koppla till din site. Så, logga in i din dns-zonediter och skapa:
  1. Ett CNAME record enligt nedan
  2. tre tomma A-pekare med respektive ipnummer. I många editorer anger du ett @ för att skapa ett tomt record.

Stoppa in dina dns-pekare i zonen. Om du har din tjänst hos oss gör så här:

 1. Logga in i kundzonen
 2. Välj tjänster->mina tjänster
 3. Klicka på VAIA Webbhotell DNS, klicka på raden markerad med svart ruta nedan för att komma in i dns-zonen.

Radera alla gamla www och A-pekare och lägg till dom nya. Bilden ovan visar hur du lägger till en A-pekare i vår dns-editor. Upprepa proceduren tills du har lagt till alla fyra pekare på alla dina domäner du vill koppla. Sen blir det dags för nästa steg!

Fortsätt med att lägga till domäner till siten

Nu när vi har pekat om våra domäner mot VAIA hosting är det dags att koppla dom till rätt site! Det kan vara ide att vänta 15 minuter från du pekat om i dns tills du går in och kopplar domäner i site domains. Gör så här:

 1. Vänta 15-20 minuter efter du pekat om
 2. Logga in i kundzonen och sök åt din site, klicka manage och sedan på site domains, klicka på add new domain. I nedanstående exempel kan du se att siten redan har två domäner och nu lägger vi till en ny som heter exempel.se. Tänkt på att lägga till både med och utan www, så det ska bli två rader för varje domän du kopplar!

När vi lagt till exempeldomänen så ser det ut så här:

Vi kan alltså konstatera att två domäner (maskerade) har status OK, info OK, och SSL/HTTPS OK. Däremot ser vi att nya domänen exempel.se inte är ok. Det beror på att jag INTE har kontroll över domänen exempel.se och vi har helt enkelt inte fixat pekarna i ordning. OM du har kontroll över domänen och har fixat pekarna enligt ovan tidigare beskrivning så kan du trycka på lilla pilen till höger och välja “Revalidate dns”. då kollar systemet om du fixat in pekaren. Efter ett tag visas det info=OK och du kan trycka revalidate igen och få igång certifikatet/SSL!

Knappen revalidate kan du behöva trycka på flera gånger om dns-systemet inte fattat ompekningarna eller om du råkat göra fel i dns och gjort om någonting. Sträva efter att få OK på alla domäner du har i listan, och kom ihåg att ha lite tålamod här.

Funktionen PRIMARY har idag endast effekt ifall du jobbar med utvecklingsslottar och vill bestämma vilken av slottarna som ska kopplas till primära domänen. Det har alltså ingenting med att göra vilken huvuddomän du som kund vill ha kopplad och visad som standard för besökare i webbläsaren. Detta kan komma ändras i framtiden.

Aktivera SSL-Certifikat (https) i VAIA hosting

Som vi beskrivit tidigare så är det mycket enkelt att aktivera ssl och göra din sida “säker” i VAIA Hosting. Gör så här:

 1. Logga in i kundzonen och sök åt din site, klicka manage och sedan på site domains
 2. Om du inte redan har kopplat domäner till din site gör det enligt ovanstående beskrivning
 3. Välj vid lilla pilen revalidate dns
 4. VIPS aktiveras ssl-certifikatet på din webbplats per automatik. Har du gjort detta en gång behöver du inte bry dig mera. Du kan direkt surfa med https.

Vad du INTE ska göra:

 • Grejsa med ssl-plugins i wordpress. Ta bort alla dom!
 • Köpa certifikat. Dom här är gratis!
 • Fippla med redirects av något slag. https funkar “Out of the box” och du behöver inte göra nåt för att redirecta http->https.

Sök och ersätt i databasen, rensa cache och starta om

Nu är din site lanserad och kopplad till domänen. I vissa fall ska ju detta räcka, men i WordPress så är det en liten sak till som måste göras för att siten ska fungera fullt ut, en sök och ersätt i databasen behövs! Detta kan du göra på ett antal olika sätt. Jag förklarar hur du gör via SSH. Se gärna det här blogginlägget hur du skapar en ssh-användare.

 1. Logga in via ssh
 2. Skriv wp search-replace slotnamn.se.vkube.cloud exempel.se –all-tables –dry-run (för att testa kommandot, kolla om det ska ske några förändringar), ser det bra ut..
 3. Skriv wp search-replace slotnamn.se.vkube.cloud exempel.se –all-tables
 4. Rensa sedan cachen, skriv wp cache flush
 5. Rensa rewrite cachen, skriv wp rewrite flush
 6. Starta om din site i kundzonen om det behövs
 7. Vänta 10 minuter
 8. rensa din webbläsarcache, prova kör inkogninto och surfa in på din site
 9. klart.