Kundzonen och VAIA Hosting – Del 10 Domän och dnshantering

Uppdatering 2022-12-16

Vi vill uppmärksamma dig på att det här är en gammal artikel. I vår nya kunskapsdatabas hittar du uppdaterad information om domän och dnshantering i Vaia Cloud!

När du har skapat en site i VAIA Cloudhosting kan det ju till slut vara roligt att koppla en eller flera domäner till den. I det här blogginlägget förklarar jag hur du fixar det!

Lansera webbplats koppla domän samt aktivera SSL

Den här guiden fokuserar i synnerhet på WordPress och hur du lanserar en WordPresswebbplats på din egen domän. Om du kör ett annan innehållshanteringssystem så kan du följa guiden ändå fram till Sök och Ersätt i databasen.

Börja med att editera dns-zonen

Du behöver kontroll över din eller dina domäner så att du kan editera din dns-zon med de pekare du ska stoppa in i zonen. Om du har din domän hos oss kan du göra så här:

 1. Logga in i kundzonen och klicka på din tjänst, klicka sen på dins site och därefter på fliken domains. Bläddra ner till FAQ-delen på sidan och klicka på ”Get started with domains” Se till att notera informationen ordentligt. Du ska alltså i nedanstående fall skapa fyra records i din dns-zon för alla dina domäner du vill koppla till din site. Så, logga in i din dns-zonediter och skapa:
  1. Ett CNAME record enligt nedan
  2. tre tomma A-pekare med respektive ipnummer. I många editorer anger du ett @ för att skapa ett tomt record.

Stoppa in dina dns-pekare i zonen. Om du har din tjänst hos oss gör så här:

 1. Logga in i kundzonen
 2. Välj tjänster->mina tjänster
 3. Klicka på VAIA Webbhotell DNS, klicka på raden för tjänsten för att se dina domäner.
 4. klicka på den lilla skiftnyckeln för att editera aktuell zon.
 1. Om du redan har www-pekare eller apekare ska du se till att radera eller editera dessa enligt uppgifterna du hittade i VAIA.cloud.
 2. Annars skapar du nya pekare. Klicka i så fall på fliken/knappen uppe till höger, Add DNS record.

Bilden ovan visar hur du lägger till en A-pekare i vår dns-editor. Upprepa proceduren tills du har lagt till alla fyra pekare på alla dina domäner du vill koppla. Sen blir det dags för nästa steg!

Fortsätt med att lägga till domäner till siten

Nu när vi har pekat om våra domäner mot VAIA hosting är det dags att koppla dom till rätt site! Det kan vara ide att vänta 15 minuter från du pekat om i dns tills du går in och kopplar domäner i site domains. Gör så här:

 1. Vänta 15-20 minuter efter du pekat om
 2. Logga in i kundzonen och sök åt din site, klicka manage och sedan på domains, klicka på add new domain. I nedanstående exempel kan du se att siten har en default domän (maskerad) och nu lägger vi till en ny som heter exempel.se. Tänkt på att lägga till både med och utan www, så det ska bli två rader för varje domän du kopplar! För att förenkla detta ha vi en liten spak du kan trycka på som lägger till www automatiskt!

När vi lagt till exempeldomänen så ser det ut så här:

Vi kan alltså konstatera att en domän (maskerad) har status OK, info OK, och SSL/HTTPS OK. Däremot ser vi att nya domänen exempel.se inte är ok. Det beror på att jag INTE har kontroll över domänen exempel.se och vi har helt enkelt inte fixat pekarna i ordning. OM du har kontroll över domänen och har fixat pekarna enligt ovan tidigare beskrivning så kan du trycka på de små punkterna till höger och välja ”Revalidate dns”. då kollar systemet om du fixat in pekaren. Efter ett tag visas det info=OK och du kan trycka revalidate igen och få igång certifikatet/SSL!

Knappen revalidate kan du behöva trycka på flera gånger om dns-systemet inte fattat ompekningarna eller om du råkat göra fel i dns och gjort om någonting. Sträva efter att få OK på alla domäner du har i listan, och kom ihåg att ha lite tålamod här.

Primary domain

Sedan förra versionen av kundzonen så har äntligen funktionen PRIMARY fått en vettig mening, i synnerhet om du har en site eller pod i WordPress. Om du har flera domäner kopplade till din site och dom är ok med ssl ok kan du välja att byta primary domain här och med det betyder det att det är den domänen dina besökare landar på. Det som händer är att domänen blir sökt efter och ersatt i databasen också för alla wordpressiter. Det är med andra ord ett enkelt och smidigt sätt att lansera sin webbplats på en ny eller en annan domän.

Aktivera SSL-Certifikat (https) i VAIA hosting

Som vi beskrivit tidigare så är det mycket enkelt att aktivera ssl och göra din sida ”säker” i VAIA Hosting. Gör så här:

 1. Logga in i kundzonen och sök åt din site, sen domains
 2. Om du inte redan har kopplat domäner till din site gör det enligt ovanstående beskrivning
 3. Välj vid lilla pilen revalidate dns
 4. VIPS aktiveras ssl-certifikatet på din webbplats per automatik. Har du gjort detta en gång behöver du inte bry dig mera. Du kan direkt surfa med https.

Vad du INTE ska göra:

 • Grejsa med ssl-plugins i wordpress. Ta bort alla dom!
 • Köpa certifikat. Dom här är gratis från Lets Encrypt!
 • Fippla med redirects av något slag. https funkar ”Out of the box” och du behöver inte göra nåt för att redirecta http->https.

Sök och ersätt i databasen, rensa cache och starta om

Nu är din site lanserad och kopplad till domänen. Till skillnad från föregående version av kundzonen så fungerar detta nu på alla WordPresswebbplatser UTOM multisite installationer. Om du har en multisiteinstallation kan du kontakta vår support för vidare instruktioner gällande lanseringar.

Så, i normala fall är allting klart nu så du ska inte behöva fixa med sök och ersätt i databasen, cacherensning och omstarter. Och skulle inte domänen fungera efter du kopplat standarddomän kan en omstart av din pod lösa resten!